Voor wie werken wij

U geeft zelf uw wensboom vorm

Hieronder hebben wij tien verschillende wensbomen voor u op de website gezet, om u een idee te geven in wat voor een soort situaties Van Weelderen en Partners u van dienst kan zijn.

De regie terugpakken

Een vitaal echtpaar van midden zeventig woont al ruim 40 jaar in een 2 onder 1 kap huis. Ze zijn beide managers geweest en ze hebben hun leven goed op orde; denken ze… Maar ineens krijgt hij een ongeneeslijke vorm van kanker. En dat blijkt álles op zijn kop te zetten. Bijna al haar energie moet in deze benauwde tijd naar hem en zijn gezondheid uit gaan. Ze wordt zijn mantelzorger en zijn slopende ziekte blijkt leidend bij wat ze voortaan nog kunnen doen of zullen moeten laten. Hierdoor komen ze op onaangename wijze ‘klem’ te zitten en raakt zij meer en meer uit balans.

Om de regie op hun beider leven te behouden neemt zij een moedig besluit. Ze wil z.s.m. verhuizen naar een senioren-compound waar zorg nabij is wanneer die nodig is. In het half jaar dat volgt schoont Van Weelderen en Partners de boedel in het oude huis op, wordt de woning verkoopklaar gemaakt en wordt een makelaar ingeschakeld. Binnen korte tijd wordt het huis goed verkocht. In de tussentijd wordt een groot gelijkvloers appartement aangekocht, grondig verbouwd en zodanig ingericht dat al hun spullen beter dan ooit naar voren komen.

Op het moment dat het stel verhuisd is, voelt het geheel zo natuurlijk aan dat de oude plek bijna ‘vergeten’ lijkt. De behandeling van de kanker pakt goed uit. De ziekte lijkt voorlopig onderdrukt. En een jaar na het betrekken van de nieuwe woning weet het echtpaar niet beter.

Totdat … zij haar heup breekt. Op dat moment moet ook zij een veer laten in haar vitaliteit. Maar wat fijn dat ze nu op de juiste plek wonen en destijds het hele transitietraject durfden in te zetten. Ondanks hun verminderde vitaliteit slaagt dit echtpaar er wonderwel in om hun drukke sociale leven bijna onverminderd voort te zetten. Ze voelen zich gezegend.

Wie zorgt er voor de achterblijver?

Een echtpaar van vijfentachtig jaar stond vorig jaar nog feestelijk stil bij hun 60 jarige bruiloft. Maar drie maanden geleden moest hij naar een verzorgingshuis omdat zijn toestand snel verslechterd was.

Naast het gemis van hem naast haar valt het haar iedere keer weer zwaar als ze alleen moet terugkeren naar dat grote  – nu zo leeg aanvoelende – huis. Er is eigenlijk niks meer aan zo.

De oudste dochter kreeg al heel snel door dat ze in moest gaan grijpen. Dat mama ontzorgd moest gaan worden. En dus is ze met haar broer, zus, haar moeder en Van Weelderen en Partners om tafel gaan zitten op een moment dat iedereen kon. Centraal stond de vraag: Wat zou mama vanaf nu echt fijn vinden; nu ze deels los van papa is komen te staan? Na een paar gesprekken (waarin er volop ruimte was voor de gevoelens van mama en de kinderen) ligt er nu een Plan van Aanpak op tafel; vol met concrete actiepunten. Een plan waar mama zelf ook in gelooft en dat is fijn. Wat ook heel fijn is, is dat iedereen zijn eigen deel gaat oppakken en uitvoeren. 

Je samen durven overgeven

Een echtpaar – zij 76, hij 87 jaar – woont bijna een leven lang in het zuiden van het land. Hij zorgt voor haar (samen met diverse instanties) sinds zij 40 jaar geleden een herseninfarct kreeg, even in coma geraakte en daarna nooit meer de oude werd. Eigenlijk zijn ze te oud geworden om nog langer in hun huis te blijven wonen. Hij is óp aan het raken. Daarom moet er actie ondernomen worden. Richting de laatste fase van hun leven lijkt het verstandig dat ze én dichter bij hun zeer zorgzame dochter gaan wonen én een woonomgeving gaan betrekken waarbij zorg continue beschikbaar is, zodat – wanneer de nood weer eens aan de man is – er veel sneller geschakeld kan worden. Via contacten uit het netwerk van Van Weelderen en Partners wordt duidelijk dat één specifieke woonlocatie op de Utrechtse Heuvelrug de voorkeur verdient.

Na eerst zorgvuldig aftasten wordt het traject ingezet en verhuist het echtpaar naar Zeist. Het lukt nog om een jaar samen te zijn voordat zij met haar voortschrijdende vasculaire dementie niet langer samen met haar man kan blijven wonen en verhuist naar het belendende verzorgingshuis. Nu wordt hij ontlast, krijgt zij de juiste zorg en kunnen ze zoveel als ze willen overdag samen zijn en waar mogelijk ook samen hun leven zo goed mogelijk voortzetten.

Oud geld

Een zeer intelligente alleenstaande man van midden vijftig uit de kringen van ‘oud geld’ is zijn leven lang daar zuinig mee omgesprongen. Hij wil zijn oude huis in Utrecht verkopen omdat hij zich al jaren geleden op het familielandgoed bij zijn dementerende moeder in Twente heeft gevestigd en zijn huurders er al bijna allemaal uit zijn. Maar hij ziet op tegen ‘al het gedoe’ dat dit met zich mee brengt en hoopt eigenlijk dat hij het huis gemakkelijk onderhands aan iemand kan verkopen.

Op het moment dat hij hiervoor Van Weelderen en Partners benadert, krijgt hij echter in de gaten dat dit plan hem zomaar tienduizenden euro’s kan kosten. Hij neemt zich voor om zich te laten ontlasten door Van Weelderen en Partners, het huis op te laten knappen en vervolgens een lokale makelaar in schakelen om het op de markt te brengen.

Wat is nu wijsheid?

Een echtpaar in een villabuurt heeft veel zaken goed voor elkaar. Hij heeft een scherp verstand en is ‘best dominant’ van karakter. Zij is lief en kordaat en vormt zijn natuurlijke tegenwicht. Het maakt ze tot een mooi stel samen. Helaas kunnen hun kinderen niet met elkaar opschieten; ze hebben onderling geen contact meer. Bovendien heeft hij net een hartoperatie achter de rug en dat was spannend en ingrijpend.
Hij voelt zich kwetsbaar. Eigenlijk willen ze graag kleiner gaan wonen.

Hoe nu verder? Ondernemen ze wel of geen actie? Moeten zij dat zelf gaan doen of wordt Van Weelderen en Partners ingeschakeld om het een en ander te begeleiden?

Alle tijd voor afscheid nemen

Na het overlijden van hun moeder (10 jaar na vader) komt er een einde aan een tijdperk en komen de kinderen (allen veertigers en vijftigers) in een situatie dat ze afscheid zullen moeten gaan nemen van hun ouderlijk huis. Ze wisten al lange tijd dat het eraan zou komen, maar hoopten dat het wat langer op zich zou laten wachten. Nu hebben ze het eigenlijk (te) druk met hun eigen gezinnen.

Via Van Weelderen en Partners worden een hoop werkzaamheden m.b.t. de inboedel en het verkoopklaar maken van het huis projectmatig opgepakt en uitgevoerd. Bovendien besteedt Van Weelderen en Partners ruime aandacht aan een afscheidsritueel rond het ouderlijk huis, waardoor de hele familie uiteindelijk het gevoel krijgt dat het zo goed is.

De kers op de taart

Nadat een echtpaar met Van Weelderen en Partners gedurende een intensief traject al een hele reeks van projecten tot een goed einde heeft weten te brengen, komt er tijdens de samenwerking nog een diepere wens aan de oppervlakte. Een wens die veel meer te maken heeft met de onderlinge verbondenheid
 van de familie als geheel; met henzelf als (groot)ouders, hun kinderen en hun klein-
kinderen.

Samen met Van Weelderen en Partners en de kinderen wordt gezocht naar een vorm en een gelegenheid om een gezamenlijk geluksmomenten te bedenken en uit te voeren.
Als relatieve buitenstaander weet Van Weelderen en Partners voor de familie een mooi ritueel te organiseren waar ze voor de rest van hun leven met genoegen op terug kunnen kijken.

Verlichting

Zij beseft terdege dat ze met haar man de laatste levensfase ingaat. Dat valt haar zwaar want eigenlijk wil ze dat ze samen alles goed geregeld achterlaten voor hun nabestaanden.

Samen met Van Weelderen en Partners kijken ze naar hun nalatenschap, digitaliseren ze heel veel en beginnen ze alvast met de opschoning van hun boedel. De administratie komt ook op orde en er ontstaat zicht op wat hen nog te doen staat. In alle rust ontvouwt zich een script wat doorlopen kan worden en dat geeft een gevoel van verlichting. Een half jaar verder in hun proces voelen ze zich veel meer op hun gemak en opgelucht.

Weg met de warboel

Een echtpaar met een ‘portfolio aan bezittingen’ wil afscheid gaan nemen van een deel daarvan. Een vakantiehuisje waar de kinderen groot mee zijn gebracht krijgt niet meer de aandacht van destijds, de camper moet de deur uit en het huis behoeft een andere inrichting, met behoud van een aantal familiestukken.

Hoe gaan we dit oppakken en uitvoeren? Kunnen we een script schrijven wat zich zowel tijdens hun leven als na hun overlijden kan ontvouwen?

Ook het familiefotoarchief met allerlei beeldmateriaal wordt toegankelijk gemaakt. Bovendien wordt aandacht besteedt aan de digitale nalatenschap en de beëindiging van hun sociale-media accounts.

Aanpassen of verkassen

Een ouder stel woon al jaren met veel plezier in een fijne buurt. Zelfstandig; in een eengezinswoning. Toch voelen ze beiden dat hun vitaliteit wat achteruit gaat, dat ze ouder aan het worden zijn. Zo door blijven gaan zal op termijn onherroepelijk problemen gaan opleveren.
Sommige vrienden om hen heen bevinden zich in dezelfde situatie. En durfden al de stap zetten om hun huis te verkopen en te verhuizen naar een vernieuwend luxe woonconcept. Een concept waar je te midden van andere senioren zorg nabij weet en gezamenlijk met elkaar kan optrekken wanneer je dat maar wilt.

Toch valt het sommigen van hen die verkasten na, waarmee de erfenis voor de kinderen elk jaar flink slinkt. En dat voelt niet goed.
Wat is nu wijsheid: aanpassen of verkassen?

Samen met Van Weelderen en Partners heeft het stel alle voors en tegens en alle kosten en baten op een rij gezet. En zijn er een aantal scenario’s opgesteld die vervolgens samen met de kinderen in een paar sessies zijn doorgenomen. Van daaruit is actie ondernomen door het beste van twee scenario’s samen te voegen en uit te laten voeren.

“De mens zelf is de wensboom.
En de wortels van die boom schuilen in zijn eigen hart.”

Inayat Khan

© 2019-2022 | Van Weelderen en Partners | Ontwerp: Manschot Grafimedia